Bob Edwards
De zwarte Traditionele Wing Chun van de Sjerp

Ik heb altijd in unidirectioneel of andere opgeleid, gewicht opheffend, het cirkelen, het zwemmen, het in dozen doen. Allen door mijn tiens deed ik diverse sporten van één soort of een andere. Ik altijd gewild een krijgskunst doen en had karate geprobeerd maar het paste me niet aan werkelijk.

In elk geval hoorde ik over Wing Chun en dacht dat het meer mijn soort krijgsart. zou kunnen zijn.

Het was niet binnen ging ik in Brussel ongeveer 5 jaar werken geleden dat ik dichtbij een club vrij eigenlijk vond aan waar ik leefde.

Goed een lang verhaal snijden plotseling, ging ik en had een blik; Ik hield van de club en van de mensen. Er was niettemin één probleem, werden de lessen onderwezen in het Frans, een taal die ik niet (zelfs nu) begreep maar de Sifu was geduldig en vrij geamuseerd denk ik, door een eentalige Brit die Wing Chun en het Frans worstelt tezelfdertijd te leren.

Goed vorderde mijn Wing Chun zelfs als mijn Frans niet.

Mijn werk in België eindigde en ik vond me in Oxford en wilde een nieuwe plaats vinden om op te leiden.

Ik had op het Web gekeken en geïntrigeerdw door de „School van KrijgsKunsten – SOMA“ bij de Universiteit van Oxford Brookes, Oxford.

Sommige clubs kunnen zeer innerlijk zijn en mensen ontmoedigen die een verschillende stijl of vooruitzichten van het aanwezig zijn hebben.

Ik vond zich verfrist SOMA om te zijn, is het goed om andere stijlen te proberen, en na allen in de echte wereld plakken de mensen niet aan een manuscript, slaan zij niet altijd op een bepaalde manier. Zij schoppen u wanneer u ter plaatse en soms zelfs onwettige wapens (beste Oh…) wordt gebruikt.

Bij SOMA is het deze soorten scenario's die worden besproken en binnen de les herhaald!

Zij hebben stootkussens, matten en zakken als u wilt praktizeren of opvallend het grondwerk behandelen; ook een Muk Chong - „Houten Model“.

De zwarte Riem „studenten“ komt uit diverse stijlen (of helemaal geen) en heeft verschillende niveaus van vaardigheid.

De club heeft een een aardige atmosfeer, de studentenlach, en de plezierfactor schijnt hoog. Eddy onze Sifu doet zijn beste al onthaal maken; het is niet aan hem van belang als u jong, oud bent, een zwarte riem of een nieuweling.

Hij moet daar iedereen helpen.

Bob Edwards

[Achter]